Publicerad 28 augusti 2023
För att bilstolen ska vara säker för ditt barn behöver den vara anpassad efter barnets vikt och längd. Generellt behövs tre olika stolar under barnets uppväxt: ett babyskydd, en bilbarnstol och en bältesstol.
Vad säger lagen?
Enligt Trafikförordning gäller ”Barn som är kortare än 135 centimeter skall använda bilbarnstol, bälteskudde eller annan särskild skyddsanordning för barn i stället för eller tillsammans med bilbältet”. När kroppen är färdigväxt, runt puberteten, fungerar bältet bra utan bilbarnskydd.
Babyskydd upp till nio månader
Från att ditt barn är nyfött till att det är runt nio månader ska det resa i ett babyskydd.
Det är framför allt barnets längd som avgör
när det är dags att byta från babyskydd till bilbarnstol.
Byta från babyskydd till bilbarnstol
När huvudet sticker upp ovanför babyskyddets kant eller babyskyddets bälte inte längre sitter som det ska enligt tillverkarens användarmanual, har det blivit för litet och ska bytas mot en bakåtvänd bilbarnstol. Om ditt babyskydd är ECE-R44 godkänt finns det en maxvikt angivet på stolen, är det i-Size godkänt finns det både en maxvikt och en maxlängd att utgå ifrån för ytterligare riktlinjer om när det är dags att byta.
Bilbarnstol upp till minst fyra år
I en bakåtvänd bilbarnstol kan ditt barn åka till minst fyra års ålder. För små barn är det mycket säkrare att åka bakåtvända eftersom deras huvuden är stora och tunga i förhållanden till resten av kroppen. Vid en krock är skaderisken högre i en framåtvänd stol då påfrestningen på nacken blir väldigt stor.
Bilbarnstolar kan vara godkända enligt ECE-R44 eller i-Size, då har de en maxvikt alternativt en maxlängd som du ska förhålla dig till. Att barnet sitter med böjda ben behöver inte vara ett tecken på att stolen är för liten eller att det är dags att vända barnet framåt. Det är inte farligt för barn att åka med böjda ben och eftersom de är mjuka i kroppen mår de i regel inte heller dåligt av det.
Byta från bilbarnstol till bältesstol
När barnet uppnått den bakåtvända bilbarnstolens maxvikt eller maxlängd är det dags att byta, antingen till en större bilbarnstol eller till bältesstol. Stolens maxgränser är godkända enligt ECE-R44 eller i-Size och finns utskrivna på en klisterlapp på stolen. Kontrollera att bilbarnstolens internbälte sitter som tillverkaren angivit i användarmanualen, sitter det inte längre rätt mot axlarna är det också ett tecken på att stolen blivit för liten.
Vid byte till bältesstol ska barnet vara minst fyra år och moget nog
att sitta lugnt i bältesstolen, utan att glida runt eller leka med bältet.
Bältesstol upp till ungefär tolv år
En bältesstol med hög rygg skyddar barnet vid sidokollision och placerar bältet på rätt höjd. Det kan vara en bra idé att köpa en bältesstol med ryggstöd som går att höja i takt med att barnet växer.
Sluta använda bältesstol
Lagen om hur länge barn måste åka i bilstol skiljer sig åt mellan olika länder. I Sverige ska barn som är kortare än 135 cm färdas i något typ av bilbarnskydd. På bältesstolen finns ett klistermärke om stolens ECE-R44 eller i-Size godkända maxvikt eller maxlängd, när barnet passerat den gränsen är stolen för liten.
Barnet bör uppfylla följande kriterier för att sluta åka bil med bältesstol:
- Barnet är moget nog att sitta lugnt i bilen, utan att glida ner i sätet.
- Hela ryggen har kontakt med bilens ryggstöd och knäna böjs där sätet slutar.
- Höftbältet sitter över bäckenbenet, inte över magen.
- Axelbältet ligger på axeln och inte för nära halsen, eller med risk för att glida av axeln.