Kvinna på parkering

Tips inför långresa med elbil

Publicerad 3 juli 2023 

Ska du på långresa med elbil och är orolig för hur långt du kommer på en laddning och vad det finns för laddmöjligheter längs vägen? Med rätt förberedelser och planering kan du slappna av och njuta av din utsläppsfria roadtrip.

Trots att antalet elbilar ökar stadigt på vägarna har utbyggnaden av laddnätet inte hållit samma takt. Det råder fortfarande viss brist på laddmöjligheter, så det är inte konstigt att många oroar sig inför längre resor med elbil. Därför är det bra att planera resan i förväg. 

Ladda och förklimatisera bilen

Ladda batteriet till 100% innan start, gärna hemma om du har möjlighet. Se även till att förklimatisera bilen medan den laddas. Då startar du resan med en behaglig temperatur – svalt på sommaren eller varmt på vintern – och du slipper använda batterikapacitet till det under resans inledning.

En kall bil tar batterikapacitet att värma upp, lika som en varm bil tar batterikapacitet för att kyla ner.


Glöm inte laddkabeln

Räkna inte med att kabel finns på alla offentliga laddpunkter. Många destinationsladdare saknar kabel, så se till att ha med dig din egen. Det kan också vara en bra idé att skaffa en portabel laddare att ha som en nödlösning.

Snabbladdning eller destinationsladdning?

  • Snabbladdning på station kan leverera minst 50 kW. Där laddar du batteriet till 80 procent på cirka 30 minuter. Ofta är det onödigt att ladda mer än så. Efter det sjunker laddhastigheten och det tar dubbelt så lång tid att ladda upp till 100 procent. Det sliter mer på batteriet, blir dyrare, och kan skapa irritation hos andra som väntar på att få ladda. 
    På vissa stationer kan du även få betala trängselavgift om du dröjer dig kvar för länge. Planera hellre in fler kortare laddstopp på din resa.

  • Allt fler köpcentrum, hotell och större parkeringsplatser har destinationsladdare. Passa på att planera in bensträckarpauser, mathandling och övernattningar där du även kan ladda bilen. Destinationsladdning – med en effekt på mellan 3 och 22 kW – tar längre tid än snabbladdning på station. Men det är billigare och skapar kortare köer. Det sliter även mindre på batteriet än snabbladdning. 

Kör lugnt så kommer du längre

Högre hastigheter dränerar batteriet snabbare, så välj gärna vägar med lägre medelhastighet, max 80 km/h. Försök också undvika ryckig körning med många stopp. På så sätt sparar du el, pengar och får en behagligare resa. Och när du parkerar bilen en varm sommardag – välj gärna en sval plats. Genom att parkera inomhus eller i skugga undviker du överhettning av batteriet, och du slipper slösa batterikraft på att kyla ner kupén.

 

Förare som kör med mycket acceleration och hög hastighet kommer att tömma bilens batteri snabbare. Lugn körning ger längst räckvidd.

Karta laddstationerKarta laddstationer

Planera resvägen efter laddare

Se till att staka ut din rutt i god tid utifrån var det finns laddmöjligheter. Med appar som Laddkoll, Chargemap och ChargeFinder, A Better Route Planer och Plugshare får du förslag på resvägar som går via stationer med snabbladdning eller där det finns destinationsladdare.

 

Du kan även använda Google Maps för att få en överblick över laddpunkter längs vägen. Kontrollera att de är kompatibla med din bil och tänk på att olika laddstationer kan ha olika betalningsmetoder. Förbered dig gärna genom att ladda ner eventuella appar som krävs för de olika operatörerna och registrera dig som kund i förväg.

Saknar du en portabel laddkabel inför resan?

Andra artiklar som kan intressera dig 

  • Ladda elbil hemmaLadda elbil hemma

    Tips för att öka räckvidden

    Det finns små saker du själv kan göra för att maximera elbilens räckvidd.

    Vi ger dig åtta tips att tänka på i din laddbara körning.

  • Vilken laddbox ska du välja?

    Att välja rätt laddbox kan vara en utmaning. Det är många begrepp att hålla koll på.

    Vi reder ut frågetecken och försöker guida dig till en box som passar dig.

  • Behöver elbilar särskilda däck?

    Elbilar väger mer och har andra köregenskaper än fossildrivna bilar. 

    Vår däckexpert har råden till dig som ska välja däck till elbil.