Vinterdäck på snöig väg

Dubbdäck eller friktionsdäck?

Publicerad 26 juni 2023

Står du och väger mellan om du ska välja dubbdäck eller friktionsdäck? När det kommer till att välja vinterdäck är alternativen många och för att få ut det bästa av sina däck är det viktigt att göra ett val baserat på de körförhållanden du står inför. Låt oss reda ut vad du ska tänka på. 

Skillnaden mellan vinterdäcken

Det som främst skiljer friktionsdäck och dubbade vinterdäck är designen. Dubbdäck har små dubbar inbäddade i slitbanan, vilket ger ett extra grepp på isiga vägar. Dubbarna ger bättre prestanda på is men kan vara mindre effektiva på torra och våta vägar.

Friktionsdäck har däremot en speciell gummiblandning och mönsterdesign som optimerar greppet på snö och is. Dessa däck fungerar bra på snöiga och torra vägar, men kan vara mindre effektiva på isiga ytor jämfört med dubbdäck.

 

När ska jag välja friktionsdäck vs dubbade vinterdäck?

Valet mellan dubbdäck och dubbfria däck beror på personliga preferenser, var i landet du bor, körstil och de körförhållanden som du vanligtvis ställs inför. Kör du mycket på barmark och sällan stöter på isiga vägar kan friktionsdäck vara ett bra alternativ, som i mellersta och södra Sverige där barmark med inslag av slask är vanligast under vintersäsongen. Andra fördelar med friktionsdäck är att de är tystare, rullar lättare och går att sätta på relativt tidigt på hösten.

Om du ofta kör på is och behöver extra grepp och säkerhet, som längre upp i Sverige, kan dubbdäck vara det bästa valet. För mindre erfarna bilförare kan det även vara bra att överväga dubbdäck, då dessa ger en tryggare körupplevelse när väglaget är varierande. Dessutom rekommenderar vi att välja dubbdäck på äldre bilar som saknar antisladdsystem. 

"Använd inte vinterdäck året om. Det är inte säkert på sommaren, eftersom däckets egenskaper bland annat ökar bromssträckan, vilket är rent livsfarligt. Dessutom ger det ökat däckslitage och en högre bränslekostnad."

Henrik Lönn, produktchef för Däck & Hjul på Bilia. 

Snökedjor

Snökedjor som extra säkerhet

För att öka säkerheten kan man komplettera sina vinterdäck med snökedjor när man ska köra på utmanande vintervägar. Det kan även vara en extra trygghet att ha snökedjor som reserv i bilen.


Kör in dina nya däck

När du väl har gjort valet av däck, bör du tänka på att köra in dem under de första 50-100 milen, detta för att säkerställa att däcket sitter ordentligt på fälgen. Det är bäst att undvika höga hastigheter och kraftiga inbromsningar under den här inledande körperioden. Även dubbdäck bör köras in utan att man gör rivstarter, tvärbromsningar eller hård kurvtagning. På så sätt sätter sig dubbdäcken ordentligt och däcken håller även längre.

 

Vilka lagar och regler ska jag tänka på?

Från 1 december till 31 mars måste vinterdäck användas om vinterväglag råder. Enligt Transportstyrelsen anses vinterväglag råda om det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägbanan. Dubbdäck får användas mellan 1 oktober och 15 april. Det är lagligt att köra med dubbdäck efter 15 april och innan 1 oktober om det är eller befaras bli vinterväglag. 

Vill du ha rådgivning om vilka däck som passar din bil?

Andra artiklar som kan intressera dig

  • Behöver elbilar särskilda däck?

    Elbilar väger mer och har andra köregenskaper än fossildrivna bilar. 

    Vår däckexpert har råden till dig som ska välja däck till elbil. 

  • Bil på naturvägBil på naturväg

    Tips för att köra mer bränslesnålt

    Att tanka är inte det roligaste med att ha bil.

    Med sparsam körning, ibland kallad eco-driving, finns det enkla sätt att köra mer bränslesnålt. 

  • Vilken laddbox ska du välja?

    Att välja rätt laddbox kan vara en utmaning. Det är många begrepp att hålla koll på.

    Vi reder ut frågetecken och försöker guida dig till en box som passar dig.